6 feb. 2013

Hönät hönät hönät

är så vanligt nu att man tror de flesta har det men så är inte fallet för många är faktiskt hönäten en nyhet - tänk va bra för dem =)

Fick en fråga på mail ang. hönät som jag ska försöka besvara på/visa här: 


Börjar med det minsta hönätet där rutmönstret är 3x3cm
3kg
Vävda rutor i väldigt slitstarkt material polypropylen. Måttet 50x65 cm. Näten kan upplevas som litet och detta nät är lämpligast för mindre hästar och ponnysar eller hästar med fångproblem. Första gången vi hängde ut ett sånt här nät trodde jag aldrig att de skulle kunna få ur något ur det. Jag var till och med där och drog ut några strån för att hjälpa men det var tomt dagen efter =)


Nästa steg blir ett nät i samma material bara 10 cm som skiljer egentligen.
Måttet 60x65 cm mera kvadratiskt.
5kg
samma här inte så stort nät kanske lämpligare för mindre hästar

Senaste näten i denna familj vi tog in är ett större nät för 8kg
måtten på detta är 80 x 70cm
8kg

Skulle själv bara ha dessa om jag inte hade så otroligt olika raser och ålder på hästarna här allt från Shettis  till halvblod. Yngsta är 3 år och äldsta 18 år just nu (tror jag).

Nästa steg är ett mycket användbart nät som man kan fyll MYCKET i. När vi använde det med "kärnor" av rundbalar fick vi i ca 60-70kg och de räckte etttag speciellt då rutorna är endast 3x3cm. Vi har använd dessa nät på 4 olika sätt.

Mot en vägg
2m x 90cm

2m x 90cm

2m x 90cm

Nätet är som ett kuvert och vi har här använt ett 6mm rep att stänga med och att genom sätta karbinhakar med lås (alltså säkerhetsskydd) i repens ändor då sedan hängt upp i fästen på väggen.

Vi har stängt med rep och lagt direkt på backen
OBSERVERA
att vi har barfota/oskodda hästar
och det är direkt olämpligt för skodda hästar att ha hönät på marken. Att överhuvudtaget använda nät till skodda hästar så ska man vara medveten om att det finns risk att det kan fastna med skorna. 

Alla hästar har sin speciella lilla egenhet då det gäller att äta ur näten och till att börja med kan de ovana vara lite frustrerande och gå rätt tuff till på hönäten både med hjälp av mun/tänder och ben/hovar

Vi har hängt den här typen av nät med korsida upp i träd - lite jobbigt dock...

och slutligen så har vi byggt 3st trälådor inne i lösdrifterna där dessa nät hänger och vi kan "skotta" i hö inne från gamla stallet (som för övrigt ska bli nya stallet)
2m x 90cm

på detta sätt kan man styra lite vart man vill att hästarna ska vara. Normalt trivs de naturligtvis bättre ute och vissa hästar går ALDRIG in om de får välja. Men matningen inne verkar en del gilla när det är rusk väder.


I samma familj när det gäller vävda rutor samma material men grövre och med rutor 4,5cm x 4,5cm finns Balnätet

balnät 140 cm x 160 cm

Balnätet är som en stor påse och öppen i ena ändan. Måtten är 140cm x160cm.
Vi har nu våra balar på lastpall. Där båtten är fästad i pallen. Nu har vi ganska stor åtgång och de hinner inte stå så länge här då det går åt en bal om dagen. 

balnät 140 cm x 160 cm

balnät 2 m x 90 cm

Här står 7st och samsas om maten


Annars skulle jag kunna tänka mig att ett optimalt sätt är något litet tak också. När balen börjar ta slut så tippar vi i resterna i våra ursprungliga "höstationer" 4st där mera lättätet.
höstation

höstation


höstation
(Pyrello, Tulo, Fama, Trolla och Storasyster tom med på bild)

Sen har vi den andra familjen hönät med knutna rutor och materialet polyeten 

nät med rutor 4 x 4 cm för 5kg, 8 kg och 10-13kg 

storlekarna 5kg, 8kg och 10-13kg

10-13kg
Prisvärda inte fullt lika slitstarka som de gröna tillverkade i polypropylen men vi har kanske kasserat 5-8 st under 5-6 år. Lagat några och klippt av översta raden där upphängningssnöret sitter och flyttat ner det en rad. Då ett par av våra hästar har som teknik att ta tag i nätet och ruska det - sen äta på marken.




Oj vad mycket det blev om hönät men nu slipper jag leta efter bilder lite nu och då och har allt samlat här istället ;-)



2 kommentarer:

  1. skriv ett mail på info@dalpraktiken.se skicka din adress om du vill ha mot faktura 30 dagar vill jag ha personnummer:
    http://www.dalpraktiken.se/produkter-tjanster/kopinformation.html

    SvaraRadera